Lavabo Tıkanıklığı Açma

Tüm sıhhi tesisat sistemlerinde tıkanıklık yaşanabilir. Bu durumda bunu önlemek için bir yol geliştirmek gerekir. Ancak, çoğu insan tıkalı lavabo ve tuvaletleri kendi açmayı dener. Eğer kendi işini tamamlamak istiyorsa kişi gereken en doğru araçlara sahip olmalı ve biraz kararlı olmalıdır.
Tıkanan mutfak lavabosu, küvet, tuvalet ve zemin giderlerinin tıkanıklığını temizlemek için neler yapılması gerektiğini size göstereceğim. Bu kanıtlanmış teknikler herhangi bir tıkanmayı açmak ve borudaki pislikleri çıkarmak için kullanılabilir. Eğer, bir kaç denemeden sonra sonuç alamadıysanız işini bilen kurumsal bir firma aramayı unutmayın. Çok fazla kuvvet uygulayarak kalıcı bir boru patlamasına veya sağlık açısından bir zarara uğramak istemezsiniz.
Tıkanıklık açmak için gerekli olan malzemeler
Tıkanıklıkla mücadele etmek için herhangi bir nalburdan veya tesisatçı tanıdığınızdan gerekli malzemeyi temin etmelisiniz.
Özellikle bir lavabo pompası ve tuvalet pistonu her evde lazım olabilecek gereçlerdir. Mutlaka bulundurulmalıdır. Çünkü bir çok tıkanıklık bu tarz müdahaleler ile çözülebilir. Tabi her insan bu işlerle uğraşmaz, kiminin elinden gelmez, kiminin midesi kaldırmaz sonuçta Anadolu tesisat olarak biz buradayız.
Bunun yanı sıra susta dediğimiz makara şeklinde boru içine salınarak elle döndürülen yaylar vardır. Uzunlukları 20 metreye kadar olanları olmasına rağmen herhangi bir evde 6-7 metrelik bir susta işinizi görür. Burgulu elle çevrilen bu aletlerin farklı lavabo açma uçları bulunur. Uygun uç bulunup işlem yapılır.
Çok büyük bir tıkanıklık mevcutsa aynı sistemin elektriklisi kullanılmalıdır. Tabi bu makine sizde olmadığı için mecburen profesyonel bir firma çağrılır. Elektrikle çalışan bu makineler elle çevrilen burgu yaylara göre daha kuvvetli ve pratik olur. Her türlü tıkanıklığın açılması sağlanır, hatta ağaç kökleri ve buna benzer atıkların bile temizlenmesi mümkün olur.
 
Lavabo tıkanıklığı nasıl açılır?
En küçük lavabo tıkanıklıkları su doldurularak pompalama ile açılabilir. Lavaboyu su ile doldurun, ardından pompalayarak suyun gitmesini sağlayın. Kuvvetlice hızlı bir şekilde su tahliye olurken aşağı ve yukarı birkaç kez pistonu çalıştırın. Böylece mutfak giderindeki yağlar kuvvetli akıntıyla gidebilir.     Bir banyo lavabosu tıkalıysa pompalarken diğer deliklere de bez tıkamak gerekir. Çünkü bir giderden pompa ile basınç yaptığımız an bağlı olduğu diğer deliklerden basınç kaybı olmamalıdır. Tıkadığımız bez basıncı sağlamaya yardımcı olur.
Gider içine kablo sokarak ta açmayı deneyebiliriz. Pimaş boru içerisinde şekil alıp dönebilecek kadar esnek olan herhangi bir hortum veya kablo ile gidere sıkışan atıklar hareket ettirilerek gider açılabilir. Bu işlemi yaparken kablo gibi nesnelerin ucunu kıvırarak kanca haline getirebiliriz. Saat yönünde çevirerek boru içindeki atığa takıldığını anladığımız an çevirerek geri çekmeliyiz. Kanca atıklara takıldığında geri çekemezsek parçalanmasını sağlarız. Ardında lavaboyu sıcak su ile doldurarak kalıntıları temizleyebiliriz. Bu arada pistonu kullanırsak daha etkili olur. En çok dikkat edilmesi gereken nokta kablonun borunun içine kaçırılmamasıdır. İçeride kalacak olursa çıkarmak için tüm boruyu değiştirmeniz gerekebilir.
 
KÜVET GİDERİ TIKANMASI
Aniden küvet giderinin tıkanması çok rastlanmayan bir durumdur. Küvetteki tıkanıklık genellikle her gün daha yavaş tahliye şeklinde birkaç haftalık bir süre içinde oluşur. Hepimiz bu arızaya şahitlik etmişizdir. Çünkü bu olay kıl tüy ve saçların giderde birikmesi ile oluşur.
Bir lavabo tıkandıysa yine ilk olarak piston ile müdahale edilebilir. Sonuç alınamaz ise küvet drenaj sökün ve tüm saç ve sabun kalıntılarını dışarı dökün. Elinizin ulaşmadığı kısımlar için bükülmüş bir tel kullanın. Genellikle saç ve sabun artıkları temizlendiğinde suyun yavaş gitmesi de düzelmiş olur.
Yine bol sıcak su akıtarak yapışan atıklarında tamamen temizlenmesini sağlayabiliriz.
 
TUVALET TIKANIKLIĞI AÇMA
Tuvalet hemen hemen her zaman tıkanabilir, koku meydana gelmesin diye yapılan “U” şeklinde ki kısımdan tıkanır. Bu sorunu aşmak için piston yöntemi kullanılır ancak burgulu bir tel kullanmak en etkili yöntemdir. Kancalı uç sayesinde gider borusunu tıkayan atıklar dağılır ve açılır. Bu işlemin ardından sifonu çekerek nasıl gittiğine bakın. Su hala yavaş gidiyorsa aynı şekilde burgu şeklinde ki teli çevirerek gider içinde yeniden hareket ettirin. Sağa ve sola çevirerek ileri geri hareketle boru iyice açılmış olacaktır.
 
Zemindeki gideri temizleme
Birçok banyoda, bodrumda, garaj ve otoparklarda atık su giderleri bulunur. Bu tip yer giderleri zamanla tüy, kıl, toz, toprak, yaprak ve bazı bakterilerden dolayı tıkanabilir. Borunun uzun olması da işin dezavantajıdır. Çünkü boru hattı ne kadar uzun olursa o kadar çabuk tıkanır. Nedeni ise verilemeyen akıntıdır. Bu zor tıkanıklıkları açmak için elektrikli bir kanal açma makinesi ve profesyonel usta gerekir. Birbirine eklenen spiral burgu yaylar sayesinde 25 metre ye kadar tıkanıklığa ulaşılabilir. Genelde en alt katta rögara yakın kısımlarda yapılan bu çalışmalar esnasında zehirli gazdan etkilenmemek önemlidir. Logarda bulunan zehirli gazlar ev içine de giriyor olabilir dikkatli olmakta fayda var.